pijl

Historie

De oprichting

Watersportvereniging H.W.N.


Daar kwamen op zaterdagavond, 13 april 1929, op uitnodiging van de heer J.H. Coolhaas, water-consul van de A.N.W.B., 2 dames en 11 heren bijeen, “teneinde de oprichting eener watersport-vereeniging te bespreken”. De heer Coolhaas vertelde dat een eenling niet veel kan beginnen, maar dat dat heel anders is in verenigingsverband.

Loods Jaarsma bood aan een schilderij van zijn hand te verloten ten bate van de vereniging. Als naam werd besloten “Watersport Vereniging Helder Willemsoord Nieuwediep”. Dit om de verbondenheid van Den Helder met het Marine etablissement Willemsoord en de haven het Nieuwediep tot uitdrukking te brengen.

Watersportvereniging H.W.N.

De vereniging

Al in 1856-1859 had Den Helder een watersportvereniging, de Noorder Zeil- en Roeivereeniging. Deze vereniging, in 1884 weer nieuw leven ingeblazen door o.a. Burgermeester Stakman Bosse, organiseerde diverse zeilwedstrijden. Blijkbaar is de vereniging toch al snel weer ter ziele gegaan.

Diverse burgers hadden in de twintiger jaren van de vorige eeuw echter ook een zeil- of motorboot, maar eigenlijk geen ligplaats. De heren Bot en Jaarsma besloten toen de heer Coolhaas in te schakelen. Hij was een invloedrijk man bij de Koninklijke Marine en bij de K.M.J.C., waar zijn schip de “Avontuur” lag, en dus de juiste man om een en ander op te zetten. En zo begon het allemaal in Hotel “Den Burg”, het bekende hotel-restaurant op het oude Havenplein.

Watersportvereniging H.W.N.


Maar met alleen het oprichten van een vereniging was men er natuurlijk niet. Er moest gezocht worden naar een mooie locatie. De heren Bot en Coolhaas ontfermden zich hierover en diverse plekken werden bekeken en zelfs op diepte afgepeild. Men vond tenslotte de ideale plek in de Koopvaarders-Binnenhaven, achter de visafslag. korte tijd gerealiseerd worden.

Nu had men dan een haven van 40 meter lengte, geschikt voor 30 vaartuigen, met afmeerpalen, vlotten, een schutting en niet te vergeten een clubhuisje om zich te verkleden. De opening vond plaats op donderdag 29 mei 1930. Het clubgebouw zoals het er nu staat werd geopend op hemelvaartsdag 18 mei 1939. Aannemer Van der Plas wist het clubhuis in 5 weken te bouwen.

© 2023 -